OSINT

Baza naoružanja

Бугарска наручила бродове без муниције

Када је бугарска скупштина 2018. изгласала пројекат набавке два модуларна патролна брода за потребе опремања својих војнопоморских снага, вредан 620 милиона долара, који би заменили бродове пројекта 1241.2 и 1159, свега један посланик је обратио пажњу на један „мали“ детаљ: ни једна од компанија која се пријавила на тендер није нудила муницију.

Скоро три године касније, постало је јасно да ће „мали“ проблем коштати бугарске пореске обвезнике још око 250 до 600 милиона долара.

Тендер је освојила немачка компанија Lurssen и како објашњава бугарски министар одбране Георги Панајотов, део новца је већ уплаћен. Панајотов тврди да није знао да су бродови наручени без убојних средстава и верујемо му, с обзиром да је недавно ступио на дужност, заменивши Красимира Каракачанова.

Начелник Штаба одбране, адмирал Емил Ефтимов, изјавио је да убојна средства нису могла бити наручена из разлога што наручилац посла није знао које ће наоружање бити уграђено!?

Министарство одбране је у складу са традицијом, „заклонило“ трошкове муниције, материјалне и техничке подршке, неопходна улагања у инфраструктуру, како „не би заплашили јавност превисоком ценом“. Као резултат тога, Софија ће добити бродове са муницијом за топ, али не и ракете и торпеда.

Истовремено, Министарство одбране још увек није донело одлуку о типу ракетног наоружања којим ће се наоружати ова два брода. Према неким изворима, бродови ће добити противбродске ракете RBS-15 Mk3. Услед стандардизације, опрема целе војске ће зависити од овог избора, а не само опрема флоте.

Током протекле године, европски концерн MDBA, уз француски Exocet и норвешки Kongsberg, активно је радио на промоцији система противбродске одбране Naval Strike Missile (NSM). Предлагана је куповина и нове верзије NSM и старијих убојних средстава из стокова норвешке војске, која су у ресурсу наредних двадесет година.

Међутим, уговор потписан са немачким бродоградитељем даје му за право да самостално изабере наоружање брода, те се у складу са тесним везама компаније Lurssen са компанијама Saab и Diehl очекује да избор падне на RBS-15 Mk3.

Изабрани патролни брод ће се по класификацији ратних бродова моћи сврстати између велике корвете и мале фрегате. Пре испоруке првог брода, која је заказана за 2025, искристалисаће се и ситуација око наоружања бродова, али и колико је потребно доплатити за убојна средства.

Према подацима из тендера, бугарски патролни бродови ће имати аутономију пловљења од седам дана, даљину пловљења од 3000 наутичких миља брзином од 14 чв, максималну брзину пловљења не мању од 22 чв,  посаду од 60 до 80 чланова и могућност коришћења хеликоптера AS 565MB Panther.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *