OSINT

Baza naoružanja

Четири авиона азербејџанског РВ пребазирало у Турску

Авиони азербејџанских ваздухопловних снага одлетели за Турску ради извођења билатералне вежбе TurAz Şahini – 2021.

У складу са годишњим планом билатералне сарадње оружаних снага Турске и Азербејџана, турски град Конија ће бити домаћин тактичке вежбе ваздухопловних снага под називом TurAz Şahini – 2021. Вежба се организује и изводи са циљем подизања нивоа интероперабилности по питању обуке пилота ваздухопловних снага двеју земаља на виши ниво.

У Конији се налази 3. главна команда млазне авијације (тур. 3. Ana Jet Üs Komutanlığı), у којој базирају 131. сквадрон за ЕД, 132. сквадрон наоружан ловцима F-16C/D Block 50, 133. акробатски сквадрон са авионима NF-5A/B 2000 Freedom Fighter и 135. сквадрон за везу, трагање и спасавање.

Према Министарству одбране Азербејџана, два ловачка авиона МиГ-29 и два јуришна авиона Су-25, који ће учествовати у вежби, одлетели су ка Турској 1. септембра. Вежба ће трајати од 6. до 17. септембра, када се очекује повратак авиона азербејџанских ваздухопловних снага на матични аеродром. Поред авиона, ради реализације вежбе, у Турску су транспортним авионом Ил-76 упућена и 78 припадника азербејџанских ваздухопловних снага.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *