OSINT

Baza naoružanja

Индија наручила 118 тенкова Arjun Mk-1A

Тенк Mk-1A је нова верзија основног борбеног тенка Arjun који се већ налази у наоружању индијских оружаних снага; нова верзија се одликује већом ватреном моћи и бољом покретљивошћу.

Arjun Mk-1A

Министарство одбране Индије потписало је уговор о куповини 118 тенкова Arjun Mk-1A за потребе наоружавања јединица копнене војске оружаних снага Индије. Уговор је  вредан 1,02 милијарде америчких долара и дошао је неколико месеци након што је индијска војска иницирала куповину ових тенкова.

Тенкови ће бити произведени у индијској компaнији Heavy Vehicles Factory (HVF).

Тенк Arjun Mk-1A је најновија верзија тенка Arjun, развијена у Центру за истраживање и развој борбених возила.

У односу на свог претходника, нова верзија се одликује са 72 побољшања. Поред тога, може се користити на свим врстама терена, а може дејствовати и ноћу.

У изјави индијског министарства одбране стоји да се „тенк Mk-1A одликује прецизношћу и супериорном ватреном моћи, покретљивошћу по свим врстама терена и вишеслојном заштитом коју обезбеђују напредне технологије. Тенк може да дејствује по непријатељу дању и ноћу, како у статичком тако и у динамичком моду. По својим способностима, овај домаћи тенк се показао као раван било ком тенку у свету.“

Очекује се да овај уговор упосли око 200 индијских фирми.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *