OSINT

Baza naoružanja

Изведена билатерална вежба бугарских и румунских ваздухопловних снага „Blue Bridge 2021“

Ваздухопловне снаге оружаних снага Румуније и Републике Бугарске извеле су у периоду од 27. септембра до 1. октобра 2021. године билатералну вежбу под називом „Blue Bridge 2021“. Вежба је изведена у ваздушном простору двеју земаља, са циљем увежбавања процедура за реаговање на појаву непознатог ваздухоплова у ваздушном простору сопствене земље, али и ради подизања нивоа обучености посада за извођење прекограничних ваздухопловних операција.

Оружане снаге Румуније су за потребе извођења вежбе ангажовале два ловачка авиона F-16 Fighting Falcon из састава 53. ловачке авијацијске ескадриле која базира у Фетештију; бугарске ваздухопловне снаге су ангажовале два ловачка авиона МиГ-29 из састава 3. ваздухопловне базе. У улози „уљеза“ налазио се транспортни авион C-27J Spartan из састава бугарских ваздухопловних снага.

Вежба је изведена у две фазе. У првој фази, дежурна пара коју су чинили бугарски ловци МиГ-29 полетела је са аеродрома Граф Игнатијево и вршила пресретање, визуелну идентификацију и спровођење „уљеза“ до граница бугарског ваздушног простора. Пара румунских ловаца F-16 је прихватала „уљеза“ и водила на слетање на румунски аеродром.

У другој фази, улоге ловачких авиона бугарских и румунских ваздухопловних снага су замењене: румунски авиони су вршили претрес, идентификацију и праћење уљеза до границе свог ваздушног простора, док су ловачки авиони бугарских ваздухопловних снага вршили прихват уљеза и слетање на бугарски аеродром.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *