OSINT

Baza naoružanja

Кина заинтересована за куповину руских хеликоптера Ка-52К

Руска новинска агенција Авипро изнела је тврдњу да Пекинг озбиљно разматра куповину руских хеликоптера Ка-52К. Према публикацији, представници кинеског министарства одбране посетили су фабрику Прогрес. Руски извори тврде да се ради о куповини најмање 36 хеликоптера овог модела.

Русија је крајем протекле године извела државне тестове модернизованог хеликоптера Ка-52М, који је био наоружан новом крстарећом ракетом И-305. Тада је најављено и да ће Ка-52 бити подвргнут модернизацији, при чему ће се модернизовати систем управљања ватром и телекомуникациони уређаји. Према непотврђеним информацијама, хеликоптер је добио и систем који смањује могућност радарског откривања хеликоптера, као и систем противелектронске заштите.

Интересовање Кинеза за Ка-52 не чуди, нарочито након што је Москва започела да замењује Ми-28 модернизованим Ка-52.

Ракета И-305 је у почетку била намењена наоружавању специјалних верзија хеликоптера Ми-8 (Ми-8МНП-2 и др) у наоружању оружаних снага Руске Федерације. Лака вишенаменска крстарећа ракета сматра се једним од главних типова вођеног наоружања којим ће се наоружавати хеликоптери Ми-28НМ и Ка-52М.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *