OSINT

Baza naoružanja

Колико Румунија има Копљаника?

Програм модернизације ловачких авиона МиГ-21 румунских ваздухопловних снага, назван LanceR, био је главни програм модернизације у румунским ваздухопловним снагама у периоду након промене власти 1989. године. Данас, чак и након изведене модернизације, ресурси ових авиона су истекли или су близу истека. У контексту недавног удеса авиона, када се срушио МиГ-21 LanceR, јавност у Румунији је кренула са питањем колико Румунија има исправних авиона овог типа?

MiG-21 LanceR C
МиГ-21 LanceR C

Последњи МиГ-21 који је страдао у удесу, пао је током тренажног лета. Авион се срушио 20. априла 2021. у округу Муреш, а авион је припадао 71. ваздухопловној бази из Камп Туржија. Пилот је овог пута успео безбедно да се катапултира.

Претходни инцидент са овим типом авиона догодио се 2018, када је у удесу живот изгубио и пилот, 36-годишњи Флорин Ротару из 86. ваздухопловне базе из Борчее. Пре њега, још један 2017. године. Oд 1990. до данас срушило се 25 ловаца МиГ-21.

У саставу румунских ваздухопловних снага летело је више од 400 ловачких авиона МиГ-21, од којих су последњи уведени у наоружање 1982. године.

Упркос модернизацији, ресурси ових авиона су скоро исцрпљени. Није реткост да авиони овог типа буду и двоструко старији од пилота који лете на њима и то много говори о тренутној ситуацији.

Румунске ваздухопловне снаге су 1992. покренуле програм модернизације ловачких авиона МиГ-21, како би обезбедили интероперабилност са ваздухопловним снагама других земаља чланица НАТО, као и да би могли да извршавају задатке у складу са захтевима модерног ваздушног ратовања; програм је носио ознаку MiG-21 LanceR.

Први прототип ловца МиГ-21 LanceR, евиденцијског броја 8909, извео је свој први лет 22. августа 1995. и трајао је 37 минута. Успех овог програма утабао је пут за свеобухватну модернизацију авиона. Румунија је на овај стандард модернизовала 110 авиона, а сама модернизација је изведена са опремом компаније Elbit Systems. Како је модернизација изведена без консултација и одобрења произвођача авиона, Румуни су изгубили сву техничку подршку Руса. Треба напоменути да је и руска компанија МиГ била један од понуђача пројекта модернизације ових авиона, заједно са британском компанијом GEC-Marconi и француском Thompson-CSF.

Кокпит ловачког авиона MiG21 LanceR A

Претходно, Румунија је 1994. потписала приступање програму Партнерство за мир који је касније довео до ступања у НАТО. Ова одлука је довела и до уградње уређаја за идентификацију IFF (Friend-Enemy Identification) компатибилног са НАТО.

У почетку је модернизовано 100 авиона. За модернизацију су изабране верзије М и МФ, које су биле последње купљене. Од њих, 25 је модернизовано на стандард LanceR C, односно верзију чистог ловца, док је осталих 75 доведено на стандард LanceR А, односно на верзију за подршку јединицама на земљи, која је била јефтинија. Још десет ловаца је конфигурисано слично верзији А и они су понели ознаку B. У суштини, најбоља верзија је верзија C, која је добила и вишенаменски радар Elta El/M-2032.

LanceR А, као јуришник, добио је могућност дејства ИЦ вођеним бомбама Elbit Opher и ласерски вођеним бомбама IAI MBT Griffin, док је верзија LanceR C добила ИЦ самонавођене ракете „ваздух-ваздух“ Python 3 и Matra R.550M Magic домета до 15 км, као и руским R-73E домета до 30 км.

При модернизацији, акценат је стављен на наоружање и електронику, док је погон авиона остао исти, тако да нема говора о побољшању летних карактеристика авиона.

Колико оперативних ловаца MiG-21 LanceR има Румунија?

Информација о броју оперативних ловачких авиона овог типа у ваздухопловним снагама Румуније још увек је непозната. Неколико румунских медија је затражило ове информације званичним путем од Министарства националне одбране, које се увек правдало поверљивошћу података, тако да званичних података о броју оперативних авиона нема.

Румунија је у удесима од 1997. године изгубила 11 авиона МиГ-21 (три LanceR A, два LanceR B и шест LanceR C). Ако се узме у обзир истицање временских и експлоатационих ресурса авиона, максималан број оперативних авиона данас тешко да прелази цифру од 23 авиона, који се налазе у саставу 711. лае 71. ваздухопловне базе у Кампија Туржи и 861. лае 86. ваздухопловне базе у Фетештију.

Треба напоменути да Румунија поседује и ескадрилу ловачких авиона F-16, који су купљени из вишкова португалских ваздухопловних снага. Куповина је обављена у два наврата, прво 12, потом још пет. Авиони су били половни, а пре испоруке су ремонтовани. Тренутно, свих 17 авиона је на стандарду M.5.2R, а планирано је да се уз подршку компаније Aerostar из Бакауа изврши модернизација на ниво M6.XR.

Узевши у обзир да Румунија поседује свега једну ескадрилу ловаца F-16, може се очекивати да ће ловачки авиони MiG-21 LanceR остати у наоружању још неколико година, упркос чињеници да су експлоатациони ресурси ових авиона на измаку.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *