OSINT

Baza naoružanja

Министарство одбране можда размотри куповину ловца Шахмат

Руско Министарство одбране ће у оквиру државног програма наоружања можда размотрити и куповину једномоторног ловачког авиона Шахмат (Checkmate), изјавио је заменик министра одбране Јуриј Борисов.

Према Борисову, куповина овог ловца била би и потенцијални фактор који би помогао изласку авиона ван руских граница, обзиром да страни купци увек желе да знају да ли националне оружане снаге једне земље у свом наоружању користе технику коју нуде за извоз.

Борисов је рекао и да су Министарство одбране и руско ратно ваздухопловство „историјски опрезни“ када су у питању једномоторни ловачки авиони, пошто је њихово мишљење да су двомоторни ловачки авиони поузданији. Ипак, непобитна је чињеница да се једномоторни ловци користе широм света.

Јуриј Борисов је додао да авион поседује бројне одлике које се поклапају са параметрима ловаца пете генерације, као што су подвесне тачке у унутрашњости трупа авиона.

Очекује се да се летна испитивања започну 2023. године. Серијска производња авиона, уколико се испуне услови захтева за овим авионом, могла би почети 2025-2026. Уколико се ови рокови испуне, руски авион ће моћи да се такмичи на иностраном тржишту са америчким и кинеским моделима који су већ у употреби. Према руским званичницима, руска ваздухопловна индустрија већ има потенцијалне купце, пошто поседује два битна мерила: брзо појављивање на тржишту и разумну цену, што ће омогућити овом моделу авиона да се постави на праву позицију.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *