OSINT

Baza naoružanja

Скупа слобода за Пољаке

Пољски министар одбране и амерички државни секретар потписали су 15. августа нови споразум о војној сарадњи. Овим споразумом предвиђено је повећање америчког контингента на пољској територији, за шта је неопходно извршити свеобухватне припреме. Пољска страна је, наравно, одговорна за највећи део посла. Пре прихвата америчких војника, има доста тога да уради, као и да потроши доста новца.

Пољаци дочекују снаге Борбене групе Пољска.
Пољаци дочекују снаге Борбене групе Пољска.

Страни контингент

Тренутно је на територији Пољске стационирано неколико хиљада војника и цивила из бројних НАТО земаља. Највећи део овог контингента је из састава оружаних снага САД; више од 4,5 хиљаде америчких војника тренутно службује у базама пољских оружаних снага. Уколико се укаже потреба, Пентагон може врло брзо разместити додатне снаге на овој територији, што је и проигравано током неколико претходних вежби.

Амерички контингент у Пољској обухвата моторизоване јединице пешадије, тенковске, артиљеријске и јединице других родова, као и јединице подршке и јединице специјалне намене. Постоји стална ротација људства. Контингент је наоружан тенковима М1А1 и М1А2 SEP v.2, борбеним возилима пешадије М2/М3, самоходним артиљеријским оруђима М109А6/А7 и тд.

Према споразуму из августа ове године, амерички контингент ће у блиској будућности бити повећан, за око хиљаду војника, захваљујући ангажовању нових типова јединица, формирању нових база и командних центара и сл. Посебна пажња биће посвећена ангажовању авијацијских јединица, посебно беспилотних летелица. За те потребе, неопходно је изградити нове објекте, као и реконструисати део постојећих.

Припремне радње

Током потписивања споразума, није било речи о административним, организацијским и финансијским питањима. Међутим, пољски парламент је убрзо добио владин документ који садржи најбитније податке ове природе, али који није у целости публикован у јавности.

Према овом документу, Пољска се обавезала да у наредном периоду припреми неколико објеката, на 20 локација широм земље, које ће користити америчке снаге. Документом су предвиђене и мере за унапређење структуре и њихово заједничко коришћење.

На аеродрому Ласк, америчка страна ће разместити главну базу. Да би то урадила, неопходно је поправити полетнослетну стазу и хангаре, како би сместили авионе и беспилотне летелице. Неопходно је и опремити модерно командно место, као и складишта за смештај две хиљаде тона муниције. Додатна база за беспилотне летелице биће формирана на аеродрому Мирославец. На овом аеродрому ће се налазити и хангари и магацини за смештај 90 тона наоружања.

Аеродроми у Вроцлаву, Катовицама и Кракову биће опремљени за прихват транспортне авијације. Тамо ће се налазити и логистички центри, посебни путнички терминали, станице прве помоћи и сл. На овај начин, употребом оваквих логистичких центара, америчке снаге желе да обезбеде прихват тешких авиона и дистрибуцију терета ка базама.

У Повидзу су већ размештене америчке и НАТО базе, али нови споразум предвиђа и успостављање нових. Планирано је да се изграде капацитети за смештај 2400 војника. Нова велика ваздухопловна база биће намењена за смештај авиона, хеликоптера и беспилотних летелица, за шта ће им бити неопходан велики број објеката различите намене. Такође је планирана и изградња 31 подземног објекта, у којима ће бити смештено око 5000 тона наоружања и 6000 кубних метара погонског горива.

Изградња и реновирање планирани су на још неколико локација, чиме ће бити израђена војна инфраструктура у складу са заједничким плановима Пољака и Американаца.

Питање безбедности

Према пољским медијима, трошкове свих радова на изградњи нових и реновирању постојећих капацитета, плаћа држава домаћин, у овом случају Пољска. Поред тога, пољско министарство одбране ће покрити и трошкове прихвата и смештаја додатног контингента америчких снага.

Питање коришћења транспортне инфраструктуре решено је на интересантан начин. Америчка војска неће плаћати употребу аеродромске и железничке инфраструктуре. Такође неће плаћати ни одржавање ни смештај авиона; све те трошкове покриће сама Пољска. Стране су се договориле да заједнички плате гориво за све потрошаче, али са пољским учешћем од 75%.

Споразум је омогућио и допуне у листи локација које користи амерички контингент. Уколико буде било потребе, Пољска ће обезбедити и активности војника ван база, а што укључује и употребу државних и капацитета локалне самоуправе, а у неким случајевима и власништва појединаца или организација. Све то плаћа, наравно, Пољска.

Цена сарадње

Према пољским медијима, током дискусије у парламенту, војни одсек је марљиво избегавао одговоре на питања о цени коштања овог „пројекта“. Очигледно је да је овај пројекат изузетно скуп.

Истовремено, доступна је информација о трошковима страног војног персонала. Годишње, 500 милиона злота ће бити утрошено на одржавање ојачаног америчког контингента – 130 милиона долара. Поређења ради, буџет за послове одбране за 2020. годину износи 12 милијарди долара; односно, за америчке војнике ићи ће нешто више од 1% пољског буџета одбране.

Потреба за изградњом и реновирањем постојећих објеката на 20 локација односи се и на део великих и сложених конструкција, које ће захтевати и озбиљан новац за финансирање тог подухвата. Сходно томе, овај трошак ће вероватно направити и велику рупу у пољском буџету одбране.

У контексту новог уговора и трошкова који произилазе из њега, сетимо се осталих уговора. Недавно је потписан уговор за две батерије ракетног система ПВО Patriot вредан око 5,1 милијарду долара. У наредно време очекује се и потписивање уговора о куповини ловаца F-35, који такође нису јефтини.

Све ово значи да ће пољско министарство одбране у наредном периоду требати да исфинансира неколико великих пројеката одједном, укупне вредности једнаке годишњем буџету одбране. Још увек није јасно како ће се решити овај проблем.

Скупа будућност

Према пољским званичницима, нов споразум са САД je неопходан ради безбедности и одбијања „руске агресије“. Уз помоћ додатних америчких снага, пољске власти намеравају да ојачају своје границе али и односе са прекоморским партнером.

Предложене мере су у складу са постављеним задацима. Изградња нових објеката и додатни контингент снага заиста ће повећати борбене способности заједничких пољско-америчких снага. Међутим, такви резултати ће бити постигнути уз велике трошкове на изградњу и одржавање пријатељских снага. Тачна цена коштања ових мера још увек остаје непозната, али је већ сада јасно да би одбрана од митског руског напада била изузетно скупа и тешка.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *