OSINT

Baza naoružanja

Шта доноси недавно усвојена Национална стратегија Румуније

Војник са пуним радним временом се враћа у модерној верзији: добровољно и плаћено

Влада Румуније је 11. августа 2021. године усвојила Националну стратегију, на основу чега ће Министарство националне одбране предузети кораке за поновно увођење служења војног рока али на добровољном принципу.

Национална стратегија покрива период од 2020. до 2024. године и у складу са њом оружане снаге Румуније имаће осам маневарских бригада, 5 ваздухопловних база, ратну морнарицу и речну флотилу, али не наводи да ли ће се ове јединице опремати модерним наоружањем. Поред тога, једна од измена је и увођење добровољне војне службе.

Према неким изворима, до поновног увођења војне службе, али у облику добровољног служења, долази након што је утврђено да се попуна румунске војске знатно смањила након укидања обавезне војне службе, али и када је важност поседовања обученог резервног састава  постала очигледна. Све ово је у позадини делимичног неуспеха кампања за регрутовање добровољне резерве. „Кораци за измену, употпуњавање и побољшање законодавног оквира довешће до благовременог започињања добровољног служења војног рока, кроз које ће се осигурати годишња обука и образовање младих људи намењених, углавном, оперативној резерви. (…) Људски ресурси, основна компонента војске, опремљени савременим наоружањем и војном опремом и обучени према савезничким стандардима, значајно ће допринети постизању и одржавању високог степена способности неопходног за извођење одлучних акција, у случају агресије против националне територије или савезничке државе“, наводи се у документу.

Начин на који ће овај добровољни војни рок бити одслужен још увек није тачно утврђен, али се разматра неколико модела пронађених у другим земљама НАТО. Један од модела би могао бити модел Данске, која регрутује 10 000 људи годишње на 12 месеци војне службе. По завршетку војног рока, могу изабрати да ступе у резервни састав или остану у војној служби са трогодишњим уговором.

Висина новчаних примања које ће примати војник на служењу војног рока још увек није утврђен, али ће вероватно бити једнак плати професионалног војника, односно 1857 леја. Треба напоменути да ће неки од оних који служе војни рок моћи да оду из војске са квалификацијом, при чему се мисли на куваре, послужиоце инжињеријских машина и сл.

Копнене снаге, добро организоване, али слабо опремљене

Према документу, све структуре румунске армије биће трансформисане на модерним принципима. РА ће бити састављена од Копнене војске, Војнопоморских и Ваздухопловних снага, те Снага за борбену подршку, Снага за логистичку подршку, Снага за специјалне операције, Снаге за сајбер одбрану и др.

Конкретно, Копнена војска ће имати осам маневарских бригада и две бригаде за борбену подршку. Остаће две команде дивизија, као и три логистичке базе за подршку мисијама. Поред тога, Копнена војска ће имати војнообавештајну бригаду. Међутим, документ не говори ништа о опремању ових јединица средствима модерне технологије. И то је у контексту у коме Копнена војска располаже са модерним оклопним средствима у свега половини једне бригаде и уговором за опремање друге бригаде оклопним транспортерима Mowag Piranha V. Још увек нема никаквих назнака о опремању преосталих шест бригада.

Штавише, по питању тенкова, ситуација је још драматичнија. Тачан број тенкова који су још увек у исправном стању у РА није познат. Познато је, међутим, да су најмодернији тенкови румунских оружаних снага тенкови TR-85M1 Bison, њих 54. Остало су старије верзије тенка Т-55, како совјетске тако и румунске верзије овог тенка. Министарство националне одбране Румуније није се изјашњавало по питању судбине тенкова. Вођени су одређени разговори на ту тему, а који су били на нивоу показивања намера за опремање оклопних јединица тенковима Leopard 2, али ништа од тога се до данас није реализовало.

Ваздухопловство, напредак у транспорту, дефицит у борбеним јединицама

Ваздухопловне снаге Румуније, сходно националној стратегији, имају велике амбиције: пет ваздухопловних база, бригада ПВО, војнообавештајна бригада, ваздухопловна група за специјалне операције и база за логистичку подршку.

Међутим, ваздухопловство се сада ослања на једну модерну ескадрилу (53. ловачка авијацијска ескадрила) наоружану ловцима F-16 Fighting Falcon AM/BM Block 15, која је прошла кроз MLU и доведена на стандард 5.2R, док је друга таква јединица у овом тренутку тек у нивоу дискусија.

Проблем треће такве ескадриле још није покренут, па су стари ловци МиГ-21 LanceR остали у оперативној употреби. Око 30 авиона је у експлоатацији са две непотпуне ескадриле (једна ескадрила броји 16 борбених авиона).

Што се тиче транспортних авиона, ситуација је боља, пошто су румунске ваздухопловне снаге опремљене са 7 савремених авиона C-27Ј Spartan и 4 C-130 Hercules; ситуација са хеликоптерима је мало компликованија, јер румунски пилоти лете на хеликоптерима који се од 1977. производе у Румунији под француском лиценцом.

Већина хеликоптера је тима IAR-330L, од којих је 16 модернизовано у верзију IAR-330М са опремом сличном варијанти SOCAT, али без наоружања и наменских сензора. Коначно, од хеликоптера IAR-330 Puma произведених у Брашову, 25 је, у сарадњи са израелском компанијом Elbit, модернизовано у периоду од 1995. до 2005. на стандард SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare şi Anti-Tanc).

Министарство националне одбране је изразило намеру да замени старе Pume, чак је било и неких разговора о томе, али се планови нису остварили. Амерички произвођачи хеликоптера Bell Helicopters и Sikorsky су били у игри, али је и француски Airbus Helicopters био подједнако заинтересован за овај посао.

Поморске снаге, у великој невољи

У поглављу Војнопоморске снаге, румунска национална стратегија предвиђа да се оне састоје од поморске флоте, речне флотиле, извиђачке бригаде, бригаде за поморски надзор и електронска дејства и базе за логистичку подршку.

 Међутим, бродови који су сада у поморским снагама углавном су стари и застарели, а морнари неко време неће имати нове и модерне бродове јер уговор за четири модерне вишенаменске корвете није потписан. Naval Group је победила на тендеру, али је процедуру оспорио произвођач Damen, тако да се проблеми тренутно решавају на суду.

Национална стратегија је конкретна када су у питању Снаге за специјалне операције. Оне ће у свом саставу имати два батаљона за специјалне операције, командо батаљон, дивизион поморских снага за специјалне операције и батаљон за подршку.

Patriot, HIMARS и NSM

Министарство националне одбране је недавно направило велики искорак када је у питању опремање својих оружаних снага ракетним системима. Набављена је последња генерација ракетног система Patriot, али и вишецевни лансери HIMARS. Први системи су стигли у Румунију и постали део Копнене војске, односно Ваздухопловних снага.

Са САД је потписан и уговор о набавци обалских лансера противбродских ракета, модела Naval Strike Missile (NSM). Ове модерне обалске батерије биће испоручене до 2024 године. Седам система Patriot, 54 лансера HIMARS и систем NSM плаћени су 5,776 милијарди америчких долара.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *