OSINT

Baza naoružanja

Стање и перспективе тенкова у Француској

Оружане снаге Француске су 1993. године увеле у наоружање најновији борбени тенк, Leclerc. Тенкови овог типа још увек чине окосницу ударних снага француске војске и у будућности ће вероватно задржати овај статус. Према тренутним плановима, они ће остати у наоружању још најмање десетак година.

Leclerc

Прошлост и садашњост

Обећавајућа конструкција тенка Leclerc развијена је у компанији GIAT Industries (сада Nexter Systems) а у серијску производњу уведена је почетком деведесетих година. Први купац ових тенкова била је француска војска, након чега су склопљени уговори за продају тенкова Јордану и Уједињеним Арапским Емиратима. Последња серија тенка предата је купцу током 2007, да би производна линија већ наредне године била затворена, пошто је проглашена непотребном.

Током периода серијске производње, произведено је више од 860 тенкова. У време прекида производње, француске оклопне јединице располагале су са 254 тенкова овог типа. Истовремено, нису били остварени сви раније зацртани циљеви. У почетку, француска војска је намеравала да новим тенковима наоружа четири оклопна пука, сваки са по 80 тенкова, као и да направи резерву од 100 тенкова. У будућности су оби планови драстично редуковани, углавном на уштрб резерве.

Leclerc

Касније је дошло до новог смањења буџета, услед чега је смањен и број тенкова планиран за попуну јединица. Према подацима из отворених извора, француска армија тренутно располаже са 222 тенкова Leclerc и 17 тенкова за извлачење, пројектованих на бази тенка Leclerc. Верује се да је овај број тенкова довољан за извршење додељених задатака и што је за политичаре још важније, обезбеђује држање трошкова на за њих прихватљивом нивоу.

Тенкови, њих 222, распоређени су у четири оклопна пука размештених у источној и централној Француској: 12. коњички и 501. оклопни пук из састава 2. тенковске бригаде и 1. оклопни и 4. драгунски пук из састава 7. тенковске бригаде.

Одржавање стања

Убрзо након завршетка производње тенкова, француско Министарство одбране је усвојило план за употребу и одржавање постојећих тенкова. Како би умањили трошкове, без умањења квалитета радова, предложен је нови приступ. Наиме, биран је један пружалац услуге одржавања, са којим би био потписан дугорочан уговор о одржавању тенкова.

Leclerc

Министарство одбране и компанија Nexter су 2009. године потписале уговор о „одржавању у оперативном стању“ тенкова и других оклопних средстава, који је имао рок важења од десет година.

Вредност уговора је одмах одређена и није се мењала – 900 милиона еура, што значи да се на један тенк троши око 3,5 милиона еура. Тачни износи трошкова одржавања свакако се разликују и разликују се од случаја до случаја, у зависности од утрошених ресурса појединачног тенка.

Према одредбама уговора, уговарач је био дужан да надгледа употребу тенкова у војсци и пружи неопходну подршку. Ово последње се одражавало углавном у извршењу поправки и ремонта у складу са динамиком настајања кварова на склоповима и опреми.

Leclerc

Овим уговором нису биле дефинисане обавезе предузећа око евентуалне модернизације тенкова – све ове активности требале су да буду дефинисане уговорима везаним за посебне програме модернизације. Међутим, након увођења нових компоненти у употребу, као што је комплет AZUR или нови уређаји у оквиру програма SCORPION, сви они су потпали под одговорност компаније Nexter Systems, а све кроз већ наведени уговор о одржавању.

Нови уговор

Уговор потписан 2009. важио је до 31. марта 2021. Упркос одређеним потешкоћама и критицизму из различитих разлога, оригинални приступ се исплатио, а компанија уговарач је извршила све задатке. Наручилац је био задовољан резултатима рада током претходних година, што је у крајњем резултирало потписивањем новог уговора.

Сарадња Министарства одбране и компаније Nexter Systems биће настављена потписивањем новог уговора. Истовремено, не говоримо о продужетку претходног уговора, већ о новом уговору са нешто измењеним условима. Нови уговор је назван „Тржишна подршка у служби 2“ (фр. Marché de Soutien en Service 2 MSS2).

Овај уговор има рок важења од десет година, а вредност му прелази милијарду еура. У просеку, на одржавање сваког од тенкова биће трошено око 4,5 милиона еура.

Општи услови уговора остали су исти као у претходном, али је убачено неколико важних новина. Уведен је систем повратне везе корисника, односно оклопне јединице, и уговарача, што би требало да поједностави и убрза интеракцију војске и индустрије.

Претходно, средњи и генерални ремонт тенкова Leclerc био је извођен искључиво у погонима компаније Nexter. Према новом уговору, у ремонтне радове биће укључене и јединице за одржавање средстава копнене војске. Редефинисани су и унапређени механизми набавке и снабдевања резервним деловима.

Овај уговор је од велике важности за оружане снаге Француске. Најстарији тенкови Leclerc сада су стари већ 30 година, док је опрема из последње серије око половине ових година. Стога, нови уговор ће обезбедити одржавање сада већ времешне опреме. Поред тога, овај и претходни уговор чине и неку врсту основе за будуће модернизације тенкова.

Leclerc

Пројект XLR

Француско министарство одбране недавно је покренуло велики програм модернизације копнене војске под називом Scorpion. Програм је између осталог намењен опстанку тенкова Leclerc у француским оклопним снагама за дужи период, до појаве новог модела тенка.

Модернизација тенка по стандардима Scorpion названа је Leclerc XLR. Овај пројект обезбеђује снажнију оклопну заштиту тенка са чела и бокова, као и увођење новог система упозоравања и опреме за електронска дејства. Предложена је и радикална модернизација система за управљање ватром, као и интеграција обећавајућих средстава телекомуникација. Основна оклопна заштита, погон, шасија и наоружање требало би да остане исто.

Према тренутним плановима, 200 тенкова би до 2025. требало да се модернизује на стандард Leclerc XLR. Поред тога, нова заштита и електроника би били уграђени у унифициране тенкове за извлачење на шасији тенка Leclerc. Ове мере ће омогућити наставак употребе основних борбених тенкова и тенкова за извлачење фамилије Leclerc.

Leclerc

У складу са претходно одобреним планом, компанија Nexter је током претходне године, заједно са својим подуговарачима, започела планирање модернизације тенкова у оквиру пројекта XLR. У блиској будућности, очекује се повратак модернизованих тенкова у строј. До половине текуће деценије, планирано је да се модернизује око 990% постојеће флоте тенкова Leclerc, као и да се прими велика количина нове опреме из програма Scorpion.

Јасне перспективе

Французи су веома свесни важности тенкова за модерну војску и неће одустати од оваквог оружја. У току су радови на пројектовању обећавајућег „европског тенка“, али ће постојећи тенкови Leclerc остати у наоружању бар следећих 10-15 година.

Предложено је да се обезбеђење исправности тенкова Leclerc изведе на два начина. Први, услед отклањања кварова различитог степена сложености, захтевано техничко стање тенкова биће задржано, а друго, модернизацијом тенк ће стећи нове способности. Производња тенкова неће бити настављена. Компаније које су раније учествовале у производњи тенкова одавно су се преоријентисале на производњу других средстава.

Стога, у наредних 10 до 15 година, оклопне снаге оружаних снага Француске се неће мењати по питању бројева, што ће се покушати надоместити високим нивоом техничког развоја и коришћењем заједничких борбених способности. Захтевани програми и процеси су у току, чији ће се резултати видети у блиској будућности.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *