OSINT

Baza naoružanja

Турска увела у наоружање беспилотну летелицу Bayraktar Akinci

Турска наставља да јача своје оружане снаге увођењем нових беспилотних летелица. Како извештава турска новинска агенција Anadolu, на аеродрому Чорлу у провинцији Текирдаг, 29. августа 2021. одржана је церемонија поводом увођења у оперативну употребу најновије извиђачко-јуришне беспилотне летелице Bayraktar Akinci.

Према речима председника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана, за Турску ово не значи само ново оружје, већ још један симбол независности, који је Турску поставио на треће место по поседовању ове технологије.

Турска, према Ердогану, намерава да постане лидер у пројектовању и производњи беспилотних летелица.

Беспилотна летелица Akinci погоњена је са два турбопропелерска мотора AI-450T , који су производ украјинске компаније Сич. Распон крила износи 20 м, док је носивост 1350 кг (укључујући и 450 кг у унутрашњости трупа летелице), а аутономија лета до 24 часова; плафон лета је 12 000 метара. Наоружање се веша на шест подвесних тачака, а кaда је већ реч о наоружању, беспилотна летелица може дејствовати са MAM-T, MAM-L, MAM-C, Cirit, Mk81, Mk82 и COM ALCM.

Када је реч о авионици, Akinci располаже радаром са активном фазном решетком, нишанским системом Aselsan, термовизијском камером, сензорима…

Први лет ове летелице, наоружане, забележен је 17. априла ове године. Четири дана касније изведен је други пробни лет са подвешеним наоружањем, да би већ 22. априла била изведена прва пробна гађања. Како је тада известила прес служба компаније Baykar, „паметна“ муниција MAM-C, MAM-L и MAM-T, коју је произвела турска компанија Roketsan, погодила је све мете.

Поделите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *